Papaellinas

Το φυσικό περιβάλλον βρίσκεται σε κίνδυνο

Του Κυριάκου Χριστοδουλίδη

 

Το φυσικό περιβάλλον, το δώρο που εμπιστεύτηκε  η φύση σε εμάς για να το προστατέψουμε και να το παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, βρίσκεται σε κίνδυνο από δικά μας λάθη. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι πλέον η μεγαλύτερη ντροπή αλλά και παράλληλα φόβος που βιώνουν οι άνθρωποι, αφού υποθηκεύονται οι ζωές και το μέλλον στον πλανήτη.

 Πρώτιστο και κυρίαρχο αίτιο στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι η μόλυνση της ατμόσφαιρας στην οποία συμβάλλουν πολλοί παράγοντες. Κύριος παράγοντας είναι τα εργοστάσια που λειτουργούν ως ηφαίστεια παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και όχι μόνο μειώνουν την ποιότητα ζωής μας, αλλά την θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο. Εξίσου σημαντικός αλλά μη αντιληπτός παράγοντας είναι τα αυτοκίνητα που αφήνουν με την σειρά τους καυσαέρια και δημιουργούν ένα γκρίζο νέφος στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, κάθε χρόνο 4,2 εκατομμύρια θάνατοι παγκόσμιός οφείλονται στην χαμηλή ποιότητα αέρα στην ατμόσφαιρα, καθώς 91 στα 100 άτομα ζουν σε συνθήκες όπου η ποιότητα του αέρα είναι πιο χαμηλή από το κατώτατο όριο υγιεινής που έθεσε ο Π.Ο.Υ.  .Άλλο αίτιο είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει τρομαχτική αύξηση στην θερμοκρασία, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε 50 χρόνια η ζωή στην γη δεν θα είναι εφικτή εξαιτίας του φαινομένου αυτού.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος έχει πολλές συνέπειες για τον άνθρωπο. Αρχικά διάφορα επαγγέλματα χάνονται όπως η γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία κ.α. ,αφού λόγω της κλιματικής αλλαγής, σοδειές χάνονται, ζώα πεθαίνουν και οι συνθήκες ζωής γίνονται δυσκολότερες. Επίσης, λόγω της μείωσης στην παραγωγή προϊόντων οι τιμές αυξάνονται και η φτώχεια κυριαρχεί στην απλή λαϊκή τάξη. Διάφορα είδη ζώων θα εξαφανιστούν λίγο μετά την καταστροφή του βιότοπου τους, μιας και δεν θα βρουν ένα ιδανικό τοπίο που να ταιριάζει στις προδιαγραφές τους.

Ευτυχώς, υπάρχει ακόμη ένα στενό περιθώριο για λύση του προβλήματος αυτού. Ο πιο εύκολος και παράλληλα σημαντικός τρόπος είναι η ανακύκλωση, όπου τα αντικείμενα που είναι από χαρτί, πλαστικό, γυαλί ή ακόμη και τενεκεδάκια μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, εάν τα τοποθετήσουμε στον σωστό κάδο ανακύκλωσης και όχι στον κάδο απορριμμάτων. Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την εξάλειψη του φαινομένου είναι η χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας(λεωφορεία) καθώς και η ποδηλασία ή το περπάτημα σε μικρές αποστάσεις. Έτσι μειώνονται σημαντικά τα καυσαέρια στην ατμόσφαιρα και σιγά σιγά καθαρίζει η ατμόσφαιρα από καυσαέρια.

Ακόμη και τώρα που ο χρόνος μας πιέζει, μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας και να κερδίσουμε τον χρόνο. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, χρειάζεται μαζική συνεργασία, όπως ένα σπουργίτι μόνο του δεν μπορεί να σβήσει μια φωτιά αλλά εάν συνεργαστεί όλη η κοιλάδα θα καταφέρουν τον στόχο τους, έτσι πρέπει να γίνει και με εμάς.

Στοιχεία επικοινωνίας:
 
Αγίου Μελετίου 25, 2055 Στρόβολος
 
+357 22392999
 
info@teenscy.com
Σημαντικές πληροφορίες
Μάθε τα Νέα μας

Subscribe now to receive weekly updates.

Please enable the javascript to submit this form