Papaellinas

Η σημασία του ενεργού πολίτη στην κοινωνία μας

Της Μαρίας Τσίακκα:

Στις μέρες μας , η ιδέα του ενεργού πολίτη είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία των κοινωνικών , πολιτικών και πολιτιστικών δρώμενων του κόσμου . Οι νέοι άνθρωποι , οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της πατρίδας και του κόσμου , πρέπει να εκπαιδεύονται από νωρίς έτσι ώστε να αναπτυχθούν ως ιδανικοί πολίτες .

 Πιο συγκεκριμένα , σε μια εκσυγχρονισμένη κοινωνία , η ειρήνη μεταξύ των λαών είναι πολύ σημαντική αφού επιτρέπει στους πολίτες να αγαπούν την πατρίδα τους , χωρίς να ακυρώνουν την ύπαρξη άλλων χωρών και πολιτισμών . Η καταπολέμηση της ξενοφοβίας , του ρατσισμού , του σεξισμού και άλλων αρνητικών φαινομένων επιτυγχάνεται με την παρουσία ενός πολίτη που δεν ακολουθεί παλιομοδίτικες ιδεολογίες με εθνικιστικά ή αναρχικά στοιχεία , αλλά έχει μια σφαιρική γνώμη όσον αφορά την πολυπολιτισμική κοινωνία στην οποία ζούμε εμείς σήμερα .

 Στα πλαίσια του πολιτισμού και της πολιτισμικής προόδου της χώρας , ο ενεργός πολίτης φυλάσσει ευλαβικά τον πολιτισμικό πλούτο της πατρίδας του μελετώντας όλες τις πτυχές του , χωρίς να μένει μόνο σε αυτόν . Η εξέλιξη του πολιτισμού επιτυγχάνεται μόνο με την μελέτη διαφόρων ιδεολογιών και πολιτισμών . Άλλωστε , ο πολιτισμός κάθε χώρας μέσα στο πέρασμα των αιώνων δέχθηκε σημαντικές επιδράσεις από διάφορους παράγοντες . Όμως αναγκαία φαίνεται να είναι και η αντίσταση στην ξενομανία και στην άκριτη υιοθέτηση ξένων προτύπων . Ειδικά στην χώρα μας , φαίνεται να τείνουμε σε ξενόφερτα ήθη και έθιμα αψηφώντας τις παραδόσεις μας , θεωρώντας τις οπισθοδρομικές . Ο ενεργός πολίτης ο οποίος είναι πνευματικά καλλιεργημένος με διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες , μπορεί να αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να πάρει και από τον πολιτισμό του αλλά και από τον πολιτισμό άλλων χωρών

 Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος του ενεργού πολίτη στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας . Μορφωμένοι και δραστήριοι άνθρωποι βοηθούν στην ανάπτυξη της επιστήμης με καινοτόμες ιδέες που εν τέλη κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη , διευκολύνουν τους εργαζομένους σε όλους σχεδόν τους τομείς και φυσικά μειώνουν τις αποστάσεις είτε με την πιο εύκολη επικοινωνία είτε με τα καινοτόμα μέσα μαζικής μεταφοράς που επιτυγχάνουν τον σκοπό τους τα τελευταία χρόνια .

 Όμως υπάρχουν τρόποι για επίτευξη των παραπάνω στόχων για μια ορθά συγκροτημένη και πλούσια κοινωνία ;

 Ένας τρόπος για την δημιουργία ενεργών πολιτών είναι η ένταξη της ανθρωπιστικής παιδείας στα πλαίσια του σχολείου . Η ανθρωπιστική παιδεία είναι αποδεδειγμένο ότι όχι μόνο διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των νέων , αλλά συμβάλλει στην εκπαίδευση και εν τέλη στη δημιουργία ενεργών πολιτών . Αν οι μαθητές έρχονται συνεχώς σε επαφή με διάφορους θεσμούς όπως το πολίτευμα της Δημοκρατίας , τα πολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα , αλλά και με τα ιστορικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν την σημερινή κοινωνία , θα τους βοηθήσει στο να αναπτύξουν την κρητική τους σκέψη σε όλα τα θέματα , πολιτικά και μη . Επίσης η ανθρωπιστική παιδεία δημιουργεί ανθρώπους ελεύθερους , μη επηρεασμένους από μονομερείς απόψεις ή ακραίες ιδεολογίες .

 Δυστυχώς , δεν είναι αρκετή η ένταξη της ουμανιστικής παιδείας στην εκπαίδευση , καθώς δεν εξυπηρετεί όλους τους παράγοντες που χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός πολίτη . Ο εκδημοκρατισμός του σχολικού θεσμού είναι εξίσου αναγκαίος . Η ίση μεταχείριση όλων των μαθητών , χωρίς να διαχωρίζονται σε καλούς ή κακούς , άριστους ή μέτριους ,  είναι σημαντική καθώς για τους μαθητές το σχολείο είναι μέρος της καθημερινότητάς τους . Αναμφίβολα , οι νέοι επηρεάζονται πρώτα από το συγγενικό τους περιβάλλον . Όμως το σχολείο έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πολιτική εκπαίδευση των παιδιών . Εάν οι δημοκρατικοί θεσμοί του κράτους , δεν αντικατοπτρίζονται στην σχολική κοινότητα , οι μαθητές δεν θα γνωρίζουν εις βάθος τις διαδικασίες με αποτέλεσμα όταν βγουν στην κοινωνία ως ενήλικες  να μην μπορούν να συμμετάσχουν στα κοινωνικά δρώμενα της χώρας . Οι μαθητές πρέπει να παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην διαμόρφωση του σχολείου και όχι να ακολουθούν απλά οδηγίες .

Τέλος , το σχολικό περιβάλλον δεν πρέπει να βγάζει μαθητές βαθμοθήρες , αλλά να έχουν την ικανότητα να κυνηγούν την γνώση που μελλοντικά θα τους αναπτύξει σε ώριμους , μορφωμένους , σύγχρονους πολίτες . Το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο είναι εξετασιοκεντρικό , δεν δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να μάθουν να μαθαίνουν .

 Eν κατακλείδι , ο ενεργός πολίτης στην πατρίδα μας είναι όρος σημαντικός από τα αρχαία χρόνια . Aυτό , επιβεβαιώνεται στον επιτάφιο του Περικλή όπου εκφωνεί έναν επιτάφιο λόγο για τους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου δίνοντας μια συνοπτική περιγραφή του ενεργού πολίτη στην Αθήνα . Λέει πως εμείς οι ίδιοι πρέπει να διαχωρίζουμε τις προσωπικές μας υποθέσεις από τα δημόσια πράγματα έτσι ώστε να μην εμποδίζουν το ένα το άλλο . Θεωρεί πως ο πολίτης που δεν αναμιγνύεται στα δημόσια δρώμενα είναι κοινωνικά άχρηστος .

 

Στοιχεία επικοινωνίας:
 
Αγίου Μελετίου 25, 2055 Στρόβολος
 
+357 22392999
 
info@teenscy.com
Σημαντικές πληροφορίες
Μάθε τα Νέα μας

Subscribe now to receive weekly updates.

Please enable the javascript to submit this form